W Archiopactwie Cystersów w Jędrzejowie trwają ostatnie przygotowania do jesiennego kiermaszu inwestycyjnego. Już w niedzielę, 19 października, klasztorne podwórze wypełni się zapachem ciast, przetworów i miodów. W kuchni ojców cystersów praca wrze – upieczono już 82 blachy słodkości, w tym legendarny śmietanowiec proboszcza, ojca Jakuba Zawadzkiego.
Bracia z zakonu przygotowują także bigos, domowe przetwory i wyroby z klasztornej szwalni. Wszystko trafi na kiermasz, który ruszy po każdej mszy świętej – o 7.00, 8.30, 10.00 i 12.00 – i potrwa do wyczerpania zapasów. Warto przyjść wcześniej, bo śmietanowiec znika w mgnieniu oka, zapraszamy!
Dochód z wydarzenia zostanie przeznaczony na dalsze prace remontowe i konserwatorskie w Archiopactwie. Dla mieszkańców Jędrzejowa i okolic to nie tylko okazja, by skosztować klasztornych specjałów, ale też wesprzeć wspólnotę, która od wieków stanowi ważny punkt duchowy i historyczny regionu.
Jesień w Jędrzejowie pachnie ciastem, miodem i serdecznością. Cystersi zapraszają wszystkich – z pustym żołądkiem i dobrym sercem. Fot. Cystersi Jędrzejów/Facebook.




